Danas ću prikazati tehniku za pravljenje interesantnih portreta sa grandž teksturom. Tutorijal nije težak, pa ćete poster napraviti za oko 5 minuta.

1. korak

Preuzmite portret, četkice, i teksturu.

Photoshop tutorijal  - Grandž portret

2. korak

Otvorite u Photoshopu sliku girl.jpg koja se nalazi u arhivi koju ste preuzeli u 1. koraku.

Grandž poster - korak 02

3. korak

Izaberite sloj sa portretom, a onda u meniju izaberite  IMAGE>ADJUSTMENTS>TRESHOLD i podesite vrednost na 90.

Grandž poster - korak 02

4. korak

Izaberite običnu četkicu i podesite tvrdoću (Hardness) na 100% i crnu boju.  Prefarbajte sve suvišne detalje koji su bele boje, kao na slici ispod.

Grandž poster - korak 04

5. korak

Izaberite alatku Magic Wand i kliknite na crnu površinu, a zatim iz menija SELECT izaberite opciju SIMILIAR. Sad kad je selektovana sva crna površina, pritisnite CTRL+J ili iz menija LAYER> NEW> LAYER VIA COPY. Dobićete novi sloj koji sadrži samo crnu površinu, tako da je prethodni sloj nepotreban i njega ćete ofarbati u belo.

6. korak

Učitajte četkice koje ste preuzeli u 1. koraku, na način koji sam prikazao u članku 15 Besplatnih Photoshop četkica za vodene boje, i dodajte novi sloj ispod sloja na kome je portret, po kome ćete crnom bojom i već pomenutim četkicama dodati malo efekta kao na sledećoj slici. Ukoliko primetite bele linije oko portreta, ne brinite, to je nastalo isecanjem portreta u 5. koraku, ali ne utiče na krajnji efekat, a olakšaće Vam sledeći korak, pa se nećemo pozabaviti njihovim uklanjanjem.

Grandž poster - korak 06

7. korak

Kao što vidite portret nije prepoznatljiv, zato je potrebno četkicom obrisati nepotrebne crne površine u sloji na kome ste u prethodnom koraku farbali četkicom, dok ne dobijete nešto slično ovome

Grandž poster - korak 07

sad je potrebno spojiti ova dva sloja klikom na sloja sa portretom u panelu Layers, posle čega ćete pritisnuti CTRL+E

8. korak

Učitajte sliku sa grandž teksturom koju ste preuzeli u 1. koraku i postavite je kao novi sloj preko cele slike. Držeći taster CTRL kliknite na umanjenu sliku novonastalog sloja iz 7. koraka u Layers panelu, i dobićete selekciju našeg portreta sa efektima. Da bi iskoristili grandž teksturu potrebno je da iz menija SELECT izaberete opciju INVERSE, a onda kliknite na sloj sa teksturom i pritisnite taster DEL (Delete) da bi obrisali teksturu sa površina koje se ne poklapaju sa portretom.  Sloj koji je nastao u 7. koraku sad možete obrisati.

Grandž poster - korak 08

 

9. korak

Izaberite sloj portreta sa grandž teksturom, i kliknite na GRADIENT opciju u meniju NEW ADJUSTMENT LAYER, koji ćete dobiti klikom na dugme u Layers panelu.

Grandž poster - korak 09

Izaberite preliv (Gradient) koji odgovara Vašem ukusu. Primetićete da preliv ide preko cele slike, da bi to ispravili potrebno je da kliknete desnim tasterom miša na sloj sa prelivom i izaberete opciju CREATE CLIPPING MASK. Ostaje još samo da podesite neprozirnost (Opacity) sloja sa prelivom i Vaš poster je gotov.

Grandž poster - korak 10

852 pregleda do danas

Napiši komentar

Morate biti prijavljeni da bi ostavili komentar.